Yeni yılda anne adaylarına altın öneriler

Yeni yılda anne adaylarına altın öneriler

SAĞLIK 26.12.2023 11:25:17 0
Yeni yılda anne adaylarına altın öneriler
Gebelik dönemi, kadın yaşamının en önemli dönemlerinden biridir. Günümüzde doğum oranları artış gösterirken bu yıl da birçok kadın gebelik planlamaktadır. Gebelik dönemi güzel olduğu kadar birçok endişeyi de içinde barındırır. Uzman Op. Dr. Müge Temel, yeni yılda gebelik düşünen anne adaylarına tavsiyelerde bulundu.
Gebelik öncesi bakım, sadece kadın yaşamının bugünkü sağlığını iyileştirmekle kalmıyor, doğacak bebeklerin ve gelecekteki gebeliklerin de sağlıkla sürmesini sağlıyor. Gebeliği etkileyebilecek tüm risklerin önceden değerlendirilmesi gerektiğini belirten, Medicana Bahçelievler Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, bu süreçte doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesi, uygun vücut ağırlığının korunmasının önem taşıdığını söyledi.
Op. Dr. Müge Temel, yeni yılda gebelik düşünen anne adaylarına sağlıklı gebelik geçirmeleri için de önemli tavsiyelerde bulundu:
"Folik asit desteğine başlanmalı: En sık önerilen gebelik öncesi bakım ögelerinden biri folik asit desteğidir. Bebekte nöral tüp bozukluklarının oluşmasını önleyen folik asite gebelik oluşmadan en az bir ay öncesinde başlanmalı ve günde 0.4 mg folik asit desteği alınmalıdır.
D vitamini desteği kullanılmalı: Gebelikte düşük D vitamini düzeyleri, gebeliğin seyrini olumsuz etkilediği gibi, anne ve bebek sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle gebelik boyunca anne adayına D vitamini desteği verilmelidir.
Demir desteği alınmalı: Folik asit desteği verirken anne adayının sağlığını doğrudan etkileyen, doğacak bebekte de entelektüel kapasitede düşüklüğe neden olabilecek demir eksikliği anemisi durumu da değerlendirilmeli, folik asite ek olarak demir takviyesi de yapılmalıdır.
Sigara, alkol ve kafein kullanımı kesilmeli: Gebelerin sigara içmesi veya ikincil dumana maruz kalması ölü doğum, erken doğum ve bebek ölümleriyle ilişkili bulunmuştur. Bu nedenle üreme çağındaki tüm kadınlara ve eşlerine tüm tütün ürünlerinin gebelik öncesinde bırakılmasının önemi anlatılmalıdır. Alkol alımının bebek üzerinde anomali oluşturma etkisi vardır. Fazla kafein kullanımının da düşük doğum ağırlığı, ölü doğum ve kendiliğinden düşükle ilişkisi vardır.
Aşılamaya dikkat: Dünya Sağlık Örgütü tarafından gebelik öncesi dönemde kızamıkçık, hepatit B, tetanoz aşılaması önerilmektedir. Kızamıkçık aşısı sonrası gebelik için en az 3 ay beklenmelidir. Gebelerde sağlık sorunlarına neden olan ve daha ölümcül seyredebilen influenza enfeksiyonuna karşı aşı, gebelik öncesi dönemde uygulanabilir.
Fazla kilo verilmeli: Gebelik öncesi dönemde kadınlar, obezite açısından değerlendirilmeli ve fazla kilolarını vermeleri desteklenmelidir. Kadınlarda gebelik öncesi olan ve gebelikte devam eden obezite ve aşırı kilo durumu, uzamış gebelik, gebelik diyabeti ve gebeliğe bağlı hipertansiyon ile ilişkili olabilmektedir. Obezite kadar düşük doğum ağırlığı da dikkate alınmalı, gebe adayı kesinlikle uygun vücut ağırlığı aralığına yaklaştırılmalı, dengeli ve kaliteli beslenme öğretilmelidir.
Tiroid fonksiyon bozukluklarına dikkat edin: Belirgin tiroid fonksiyon bozuklukları düşük ve ölü doğuma neden olabileceği gibi aynı zamanda kısırlık sebebi de olabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayındaki tiroid fonksiyon bozuklukları bebeğin nörolojik gelişimini olumsuz etkiler. TSH değeri 2.5 altında olacak şekilde ilaç dozlarının ayarlanması gerekir.
Çevresel zararlı etkiler de gebeliği etkileyebilir: Gebe kalmayı planlayan bir kadın çevresel zararlı etkiler konusunda bilinçlendirilmelidir. İçme suyu kirliliği, hava kirliliği, çalışma ortamında veya ev ortamında toksinlere maruz kalma, hem kadın sağlığını hem de planlanan gebeliği olumsuz etkileyebilir. Ayrıca Gebelik planlayan bir kadının gebelik öncesi rutin kontrolünde kan sayımı, idrar testi, kan grubu, enfeksiyon ve diyabet taraması, pap-smear ve tiroid testleri mutlaka istenmelidir. Bununla birlikte diyabet, hipertansiyon, epilepsi, pıhtılaşma bozuklukları gibi medikal sağlık sorunları olan anne adaylarına gerekli tıbbi destek verilmelidir".
Haber Kaynak : İHA

TARİHİ DEĞERLER KÂĞITHANE’DE YENİDEN CANLANIYOR

Orta-Dumlupınar Mahallelerindeki Kentsel Dönüşümde Sona Yaklaşıldı

GENÇLİK PARKI’NDA BİR İLK: “ANKARA GURME FESTİVALİ” BAŞKENTLİLERİ BEKLİYOR

BAŞKENTLİ MİNİKLER ABB YAZ OKULU İLE EĞLENİRKEN ÖĞRENDİ: 14 FARKLI MERKEZDE DÜZENLENEN YAZ OKULLARINDAN 1800 ÇOCUK FAYDALANDI

TARİHİ YARIMADA’DA ULAŞIMDA YENİ DÖNEM

İBB'DEN ÇİFTÇİLERE 5 YILDA 70 MİLYON FİDE DESTEĞİ

Mamak’ta El Emeği “Kadın Eli Pazarı” Kuruluyor

Keçiören’de yaz akşamları Yeşilçam’la şenleniyor

KARTAL BİLİM MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ MERKEZİ’NDE SERTİFİKA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Keçiören Belediyesi’nden halk sağlığı için ilaçlama seferberliği

Keçiören Belediyesi’nden sağlıklı kentleşme için üç önemli protokol

Ormanlık alanlarda çöpler toplandı

ASKERE GİDECEK GENÇLERE ‘ASKER ÇANTASI’ DESTEĞİ

ABB’DEN ÇOCUKLAR İÇİN ÜCRETSİZ DRAMA ATÖLYESİ

İSKİ’DEN ŞİŞLİ VE BEŞİKTAŞ’A MÜJDELİ HABER

TEMELİ ATILDI, TAKVİM NETLEŞTİ: MAMAK METROSU’NDA ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR

370 BİN GENCE ÜNİVERSİTE TERCİH DANIŞMANLIĞI

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERE YAZ BOYU ATÖLYELER

Gençler yapay zeka ile geleceğe hazırlanıyor

Mamak Belediyesi’nden Miniklere Özel İnşaat Atölyesi

Mamak Belediyesi’nden Geniş Kapsamlı Sosyal Destek

KÂĞITHANE’DE MİLLET KIRAATHANELERİ GENÇLERİN BULUŞMA NOKTASI OLDU

ASFALT ÇALIŞMALARI İLE YOL KONFORU ARTIYOR

Pendik Belediyesi İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan Bir Hibe Daha Aldı

YÜKSEK RİSKLİ YAPILAR İÇİN DÖNÜŞÜM BAŞLADI

AKOM’DAN KUVVETLİ FIRTINA UYARISI

Keçiören Belediyesi’nden özel gereksinimli çocuklara teknoloji dolu yaz etkinliği

Eyüpsultan Belediyesi'nden asbest temizliği

Okullar yeni eğitim öğretim yılına hazırlanıyor

Mamak Belediyesi’nden 2025’in İlk 6 Ayında 2 Bin 230 Vatandaşa Sağlık Hizmeti

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Trabzonspor 2 2 0 0 2 6
6.Göztepe 2 1 0 1 3 4
7.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
8.Kayserispor 1 0 0 1 0 1
9.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
10.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
11.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
12.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
13.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
14.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
17.Eyüpspor 2 0 2 0 -4 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0