Yeni yılda anne adaylarına altın öneriler

Yeni yılda anne adaylarına altın öneriler

SAĞLIK 26.12.2023 11:25:17 0
Yeni yılda anne adaylarına altın öneriler
Gebelik dönemi, kadın yaşamının en önemli dönemlerinden biridir. Günümüzde doğum oranları artış gösterirken bu yıl da birçok kadın gebelik planlamaktadır. Gebelik dönemi güzel olduğu kadar birçok endişeyi de içinde barındırır. Uzman Op. Dr. Müge Temel, yeni yılda gebelik düşünen anne adaylarına tavsiyelerde bulundu.
Gebelik öncesi bakım, sadece kadın yaşamının bugünkü sağlığını iyileştirmekle kalmıyor, doğacak bebeklerin ve gelecekteki gebeliklerin de sağlıkla sürmesini sağlıyor. Gebeliği etkileyebilecek tüm risklerin önceden değerlendirilmesi gerektiğini belirten, Medicana Bahçelievler Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, bu süreçte doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesi, uygun vücut ağırlığının korunmasının önem taşıdığını söyledi.
Op. Dr. Müge Temel, yeni yılda gebelik düşünen anne adaylarına sağlıklı gebelik geçirmeleri için de önemli tavsiyelerde bulundu:
"Folik asit desteğine başlanmalı: En sık önerilen gebelik öncesi bakım ögelerinden biri folik asit desteğidir. Bebekte nöral tüp bozukluklarının oluşmasını önleyen folik asite gebelik oluşmadan en az bir ay öncesinde başlanmalı ve günde 0.4 mg folik asit desteği alınmalıdır.
D vitamini desteği kullanılmalı: Gebelikte düşük D vitamini düzeyleri, gebeliğin seyrini olumsuz etkilediği gibi, anne ve bebek sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle gebelik boyunca anne adayına D vitamini desteği verilmelidir.
Demir desteği alınmalı: Folik asit desteği verirken anne adayının sağlığını doğrudan etkileyen, doğacak bebekte de entelektüel kapasitede düşüklüğe neden olabilecek demir eksikliği anemisi durumu da değerlendirilmeli, folik asite ek olarak demir takviyesi de yapılmalıdır.
Sigara, alkol ve kafein kullanımı kesilmeli: Gebelerin sigara içmesi veya ikincil dumana maruz kalması ölü doğum, erken doğum ve bebek ölümleriyle ilişkili bulunmuştur. Bu nedenle üreme çağındaki tüm kadınlara ve eşlerine tüm tütün ürünlerinin gebelik öncesinde bırakılmasının önemi anlatılmalıdır. Alkol alımının bebek üzerinde anomali oluşturma etkisi vardır. Fazla kafein kullanımının da düşük doğum ağırlığı, ölü doğum ve kendiliğinden düşükle ilişkisi vardır.
Aşılamaya dikkat: Dünya Sağlık Örgütü tarafından gebelik öncesi dönemde kızamıkçık, hepatit B, tetanoz aşılaması önerilmektedir. Kızamıkçık aşısı sonrası gebelik için en az 3 ay beklenmelidir. Gebelerde sağlık sorunlarına neden olan ve daha ölümcül seyredebilen influenza enfeksiyonuna karşı aşı, gebelik öncesi dönemde uygulanabilir.
Fazla kilo verilmeli: Gebelik öncesi dönemde kadınlar, obezite açısından değerlendirilmeli ve fazla kilolarını vermeleri desteklenmelidir. Kadınlarda gebelik öncesi olan ve gebelikte devam eden obezite ve aşırı kilo durumu, uzamış gebelik, gebelik diyabeti ve gebeliğe bağlı hipertansiyon ile ilişkili olabilmektedir. Obezite kadar düşük doğum ağırlığı da dikkate alınmalı, gebe adayı kesinlikle uygun vücut ağırlığı aralığına yaklaştırılmalı, dengeli ve kaliteli beslenme öğretilmelidir.
Tiroid fonksiyon bozukluklarına dikkat edin: Belirgin tiroid fonksiyon bozuklukları düşük ve ölü doğuma neden olabileceği gibi aynı zamanda kısırlık sebebi de olabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayındaki tiroid fonksiyon bozuklukları bebeğin nörolojik gelişimini olumsuz etkiler. TSH değeri 2.5 altında olacak şekilde ilaç dozlarının ayarlanması gerekir.
Çevresel zararlı etkiler de gebeliği etkileyebilir: Gebe kalmayı planlayan bir kadın çevresel zararlı etkiler konusunda bilinçlendirilmelidir. İçme suyu kirliliği, hava kirliliği, çalışma ortamında veya ev ortamında toksinlere maruz kalma, hem kadın sağlığını hem de planlanan gebeliği olumsuz etkileyebilir. Ayrıca Gebelik planlayan bir kadının gebelik öncesi rutin kontrolünde kan sayımı, idrar testi, kan grubu, enfeksiyon ve diyabet taraması, pap-smear ve tiroid testleri mutlaka istenmelidir. Bununla birlikte diyabet, hipertansiyon, epilepsi, pıhtılaşma bozuklukları gibi medikal sağlık sorunları olan anne adaylarına gerekli tıbbi destek verilmelidir".
Haber Kaynak : İHA

Keçiören Belediyesi'nde Stajyer Öğrencilere Oryantasyon Eğitimi Verildi

Mamak'ta 25 Kasım'da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Özel Program

Kâğıthane'de Öğretmenler Günü Kutlaması

Pendik'te Öğretmenler Günü'nde Voleybol Turnuvası Düzenlendi

Pendik Robot Yarışları Başladı: 1.200 Öğrenci Yarışıyor

İBB'DEN ÖĞRETMENLERE ÖZEL SÜRPRİZLER

Malatya Yöresel Ürünler Festivali Keçiören'de Başladı

Mamak Belediyesi'nden Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'nda Protez Bakımı Eğitimleri

Keçiören'de soğuk havalarda sıcak çorba ikramı başladı

Emniyettepe'ye Gençlik ve Sosyal Yaşam Merkezi Geliyor

Göktürk trafiğini rahatlatacak iki alternatif yol projesi başladı

Göktürk'e Modern Sanat Galerisi Geliyor

Savaşın Gölgesinde Çocuk Hakları Eyüpsultan'da Tartışıldı

Kâğıthane'ye 100 Bin Metrekarelik Meydanlar Kazandırıldı

Geleneksel El Nakışı Sergisi Pendik'te Açıldı

Kâğıthane'de Yeşil Alanlar Çiçeklerle Renkleniyor

Mansur Yavaş Hacı Bayram Bölgesinde Esnafla Buluştu

Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin'den İBB'ye Metro Çağrısı

Bağcılar Engelliler Spor Kulübü İki Branşta Süper Lig'de Mücadele Edecek

İSTANBUL’DA RAYLI SİSTEMLER GÜÇLENEREK BÜYÜYOR

Mamak Çorumlular Federasyonu'nda Dayanışma Buluşması

Eyüpsultan'da Dünya Çocuk Hakları Günü Renkli Etkinlikle Kutlandı

Kartal Belediyesi'nden Çocuklara Kitap Sevgisi Aşılayan Etkinlik

Keçiören Belediye Başkanı Özarslan, Özel Halk Otobüsü Şoförlerini Ziyaret Etti

Eyüpsultan'da Öğrenci Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

Eyüpsultan'da Özel Öğrenciler İçin Hobi Bahçesi Kuruldu

Adnan Koç Müzik Topluluğu 'Kasım Ayına Yakışan Şarkılar' ile Kartallı Sanatseverlerle Buluştu

Pendik'e Yeni Park: Taha Akgül Caddesi'nde 1.600 m²'lik Alan Hizmete Açıldı

Pendik'te 7'den 70'e Fidan Dikim Etkinliği

Ankara'da Ücretsiz Çekici Hizmeti Başlıyor

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 13 9 0 4 18 31
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 13 6 1 6 7 24
5.GÖZTEPE A.Ş. 13 6 2 5 9 23
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 13 6 3 4 0 22
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 13 6 4 3 5 21
8.CORENDON ALANYASPOR 13 3 4 6 -1 15
9.KOCAELİSPOR 13 4 6 3 -4 15
10.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 13 3 5 5 -5 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.KASIMPAŞA A.Ş. 13 3 6 4 -5 13
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
15.GENÇLERBİRLİĞİ 13 3 8 2 -6 11
16.İKAS EYÜPSPOR 13 2 8 3 -9 9
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 13 1 6 6 -18 9
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 13 2 9 2 -11 8