Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

GENEL 9.08.2023 15:59:23 0
Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı
Kurtuluş Mücadelesindeki kahramanlıkları dilden dile dolaşan Erzurumlu ’Kara Fatma’ lakaplı Üsteğmen Fatma Seher’in zorlu yaşamı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tek parti iktidarı döneminde adeta açılığa ve sefalete mahkum edilmesi, hikayesini öğrenenlerin yüreklerini burkuyor.
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Kara Fatma’nın tarihte ayrı bir yeri olduğuna dikkat çekerek, “Erzurum kadın egemen bir şehirdir. Milli kahramanı kadın olan tek şehir Erzurum’dur. Nene Hatun, kara Fatma bu kahramanlarımızın başında gelir. Kara Fatma milli mücadelede büyük kahramanlık ortaya koymuştur. Milli mücadele zaferle bittikten sonar üsteğmen rütbesiyle taltif edilmiştir. İstiklal madalyası kendisine verilmiştir. Onurlu dadaş kızı bu maaşını kabul etmemiştir. Sadece ülkem bayrağım için mukaddesatım için mücadele verdim. Maalesef iler ki yıllarda şartlar ağırlaşmış evlatları ve torunlarının geçimini sağlamakta güçlük çeken Kara Fatma zor günler geçirmiştir” dedi. CHP’nin tek parti iktidarı döneminde adeta açlığa ve sefalete mahkum edilen Kara Fatma, Rus Manastırı’na sığınmak zorunda kalırken, Erdal Güzel, milli kahramanın yaşadığı zorlukları şu cümlelerle anlattı:
“Çaresiz kalmıştır. Acı bir serüveni trajedisi vardır. Ortada kalmıştır. Huzurevlerinde kalmıştır. 1930-44 yılları arasında ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamıştır. Madalyası onun için çok önemlidir. Kapıcılık olsa hamallık olsa dahi yapabilirim bile demiştir. 1955 yılında vefat ediyor. Aç ve sefil bir şekilde hayatı sona eriyor.”

"Eşi Sarıkamış harekatında şehit olmuştur"
Araştırmacı Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay da, Kara Fatma’nın Kurtuluş Savaşı’nın simge isimlerinden olduğunu belirterek, “Tüm Türkiye onu Kara Fatma olarak bilmektedir. Gerçek ismi ise Fatma Seher hanımdır. 1888 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiştir. Ahmed isminde bir Türk komutanı ile evlenmiştir. Bazı kaynaklarda isminin Derviş olduğu söyleniyor. Eşi ile birlikte çok önemli savaşlarda görev almıştır. Gönüllü olarak askerler için çalışmalarda da bulunmuştur. Eşi Sarıkamış harekatında şehit olmuştur. Haberi aldıktan sonra Erzurum’a gelmiş Kurtuluş Mücadelesi için burada çalışmalar yapmıştır. Atatürk’ün Sivas’a geldiğini öğrenince onunla görüşebilmek için Sivas’a gitmiştir. 1. Dünya savaşında görev almak istemesinden Atatürk çok memnun oluyor. Atatürk bu cesur girişimlerinden dolayı kendisine ’kara’ lakabını veriyor” diye konuştu.
’Kara’ lakabının cesur ve güzel anlamında olduğunun altını çizen Yavaşçay, “Üsteğmen görevine geldiği zaman kendisine bir maaş bağlanıyor ancak bunu kabul etmiyor. Bu maaşını Kızılay’a bağışlıyor. Kızılay’da 2014 yılında ahde vefa göstererek kendisine anıt mezar yapıyor. Ancak mezarın bir bakımdan geçmesi lazım, yazıların birçok kısmı tamamen silinmiş durumda” ifadelerini kullandı.
Milli mücadele kahramanın Beyoğlu Kulaksız’da bulunan mezarının hali de içler acısı. Tahrip edilmiş fotoğrafı, mezarındaki yazıların silinmiş olması ’Kara Fatma’nın hayatının son döneminde yaşadığı vefasızlığın öldükten sonra da devam ettiğinin bir göstergesi.

Kara Fatma Kimdir?
Erzurum’da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle Edirne’ye yerleşir. Sarıkamış’a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi’nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher’in savaş sahnesine çıktığı görülür. Akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur. Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. "Kara" lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal’den alan Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi’nde 300 kişilik birliği komuta eder. Savaşın sona ermesinden sonra İstanbul’a yerleşen Fatma Seher, devletin kendisine bağladığı maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay’a bağışlar. Fatma Seher, 2 Temmuz 1955’te İstanbul Darülaceze’de hayatını kaybeder.
Haber Kaynak : İHA

‘Atma Sat İkinci El Pazarı’ Neyzen Tevfik Meydanı’nı Şenlendirdi

PERSONELE SAĞLIKLI HAYAT EĞİTİMİ VERİLDİ

Açık Hava Çocuk Etkinlikleri’ne 15 Bin Çocuk Katıldı

Göçbeyli Külliyesi'nin Temeli Dualarla Atıldı

Pendik Belediyesinden Üniversite Adaylarına Tercih Desteği

ANKARA KENT KONSEYİ’NİN 6. YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Burada Hobiler İşe Dönüşüyor

ETİMESGUT BAĞLICA’YA MODERN SPOR KOMPLEKSİ GELİYOR

İŞİTME ENGELLİLER İÇİN GÖRÜNTÜLÜ ÇAĞRI MERKEZİ

İSTANBUL BÜLTENİ DERGİSİ AĞUSTOS SAYISI YAYINDA

SİVRİSİNEKLERE GEÇİT YOK

Başkan Şahin Yangın Bölgesinde

Çocuk Kütüphanesi 2025 Agustos Ayı Etkinlik Takvimi

ANKARA HALK EKMEK’TEN BİR DİJİTAL YENİLİK DAHA

Eyüpsultan’da kan bağışı seferberliği: “Mahallenin Gücü İyilikle Büyür”

Başkan Özmen, Halk Günü buluşmalarında vatandaşları dinliyor

GENÇ İÇERİK ÜRETİCİLERİNE PROFESYONEL STÜDYO İMKÂNI

Başkan Ahmet Cin, bir mülkiyet sorununu daha çözüme kavuşturdu

KÂĞITHANE BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Gençlere Özel Gençlik Buluşması Ve Canlı Müzik

8 Ağustos Dünya Bowling Gününe Özel Bowling Turnuvası

KALECİK YALIM CAMİSİ’NİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

İBB SPOR OKULLARI YAZ DÖNEMİNDE DE ON BİNLERCE ÇOCUĞU SPORLA BULUŞTURUYOR

‘BÜYÜT HAYALLERİNİ’ DÖRDÜNCÜ DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

İBB’DEN ŞEHRE DEĞER KATACAK İKİ ÖNEMLİ AÇILIŞ

Başkan Özmen Eyüpsultan esnafıyla bir araya geldi

Daha temiz bir Marmara için proje oluşturdular

Başkan Özmen Eyüpsultan sakinlerini dinliyor

KARTAL’DA KADIN DAYANIŞMASI VE GERİ DÖNÜŞÜM BULUŞMASI

KÂĞITHANE YAZ MEVSİMİNDE ÇİÇEKLERLE CANLANDI

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2