İstanbul’un barajlarında doluluk yüzde 52 ancak uzmanlar uyarıyor: “Tam dolu olsa dahi yetmiyor”

İstanbul’un barajlarında doluluk yüzde 52 ancak uzmanlar uyarıyor: “Tam dolu olsa dahi yetmiyor”

İstanbul’un barajlarında doluluk yüzde 52 ancak uzmanlar uyarıyor: “Tam dolu olsa dahi yetmiyor”

İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 52,37 olurken Meteoroloji Mühendisi, Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, tasarrufun elden bırakılmaması gerektiğini belirterek, “Barajlarımızda şu anda yüzde 50’nin üzerinde doluluk var ama rehavete sevk etmemeli. Barajların kapasitesi 868 milyon metreküp, İstanbul’un barajları tam dolu olsa dahi yetmiyor. Yıllık en az 1 milyar 200 milyon metreküpün üzerinde suya ihtiyacımız var. Artık İstanbul’un nüfusunun artışını durdurmak lazım, İstanbul’un yeni barajlara ihtiyacı var” dedi.
İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranı geçtiğimiz haftalarda yüzde 10’lu rakamlara kadar düşerken, bazı barajlar ise tamamen kurumuştu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İSKİ) verilerine göre 4 Ocak itibariyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 52,37 oldu. Oran nedeniyle rehavete kapılmamak gerektiğine dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Meteoroloji Mühendisi, Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, son duruma ilişkin konuştu. Özdemir, megakentin barajlarının tamamen dolu olsa da 1 yıllık su ihtiyacını karşılamaya yetmeyeceğini söyleyerek uyarılarda bulundu. Öte yandan barajlardaki 4 Ocak tarihli doluluk oranları ise şöyle; Ömerli Barajı: Yüzde 69,82, Darlık Barajı: Yüzde 63,73, Elmalı Barajı: Yüzde 84,71, Terkos Barajı: Yüzde 43,82, Alibey Barajı: Yüzde 61,5, Büyükçekmece Barajı: Yüzde 43,97, Sazlıdere Barajı: Yüzde 35,57, Istrancalar Barajı: Yüzde 44,84, Kazandere Barajı: Yüzde 41,77, Pabuçdere Barajı: Yüzde 25,1.

“İstanbul’un barajları tam dolu olsa dahi yetmiyor”
Barajlardaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Meteoroloji Mühendisi, Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, “Tabi ki sevindirici şu anda yağışlar alıyoruz, geçen sene çok kötüydü. Bu eylüle kadar müthiş bir kuraklık, susuzluk vardı. Barajlarımızda şu anda yüzde 50’nin üzerinde doluluk var ama bizi rehavete sevk etmemesi lazım çünkü İstanbul’un nüfusu çok yüksek. 5 milyon civarında araç var, bunların kullandığı yakıt, petrol türevleri maalesef İstanbul’da bir ısı adası oluşmasına sebep oluyor. İstanbul’da suyun önemi büyük, barajlarımız yüzde 50’nin üzerinde, diyelim ki tamamen doldu, kapasitesi şu anda 868 milyon metreküp günde 3,2 milyon metreküp su kullanıyoruz. İstanbul’un şu andaki barajları tam dolu olsa dahi yetmiyor. İSKİ ne yapıyor; Melen, Yeşilçay, Istranca, şuradan buradan İstanbul’a su takviyesi yapıyor ki ancak yetsin. 365 güne vurduğunuzda en az 1 milyar 200 milyon metreküpün üzerinde yıllık suya ihtiyacımız var. Barajlarımız 868 milyon metreküp olduğuna göre demek ki yetmeyecek hemen hemen yüzde 50’ye yakın su ihtiyacımızı dışarıdan karşılamak zorundayız. Artık İstanbul’un nüfusunun artışını durdurmak, göçü önlemek lazım. İstanbul’un şu andaki durumu baraj yapmaya müsait olmayabilir, buna yetkililer karar verecektir ama İstanbul’un yeni barajlara ihtiyacı var. Bu barajların yanı sıra halkın, belediyelerin de muhakkak yeni yapılan binalara şart koşması lazım. Yağmur sularının biriktirilmesi, su sarnıçlarının oluşturulması lazım, yani yağan yağmuru biriktirmek gerekiyor. Geri dönüşüm sularını kullanmak lazım. Yolların kenarlarına belli aralıklarla su depoları yapılabilir, denize akıtacağımıza bu alanlarda toplamamız lazım” dedi.

“Yağışlar kesildiği an hızlı bir şekilde azalacak”
Tasarruf büyük önem taşıdığına vurgu yaparak sözlerine devam eden Özdemir, “Kuraklık devam ediyor şu anda yağışlı gibi gözüküyor ama eski kışlara göre bu yağışların daha etkili olması gerekiyordu. Yağışlar çok kısa bir zamanda vuruyor, geçiyor. Pek ümit içinde olmamamız, tasarrufa çok önem vermemiz lazım. Evlerde, kullanılan cihazlarda, musluktan akan sularda kullanırken çok dikkatli olunması lazım çünkü bu suyun barajlarımızda kalması lazım. Barajların etrafında çok yerleşim yeri var, buraların tamamen yeşil alana dönüştürülmesi lazım. Yetkililer, İstanbul’u susuz bırakmayacaktır, devletimiz çok güçlü bir devlet. Susuz kalır mıyız, kalmayız ama zorluk çekebiliriz, günlerce suyumuz akmayabilir. Susuz kaldığımızda da bulaşıcı hastalıklar kol gezecektir; kolera, tifo, uyuz gibi cilt hastalıklarına kadar ki İstanbul’da çok hızlı bir şekilde yayılacaktır. Pandemiden daha kötü olma ihtimali olabilir. Bunu yaşamamak için tedbirimizi almamız lazım. Bütün kuruluşlar, fertler dahil olmak üzere üzerimize düşen görevi yapmamız lazım. Doluluk, çok kısa bir zamanda yüzde 15’lere kadar düştü hatta bazı barajlar tamamen kurudu. Bu şekilde giderse yüzde 50’ye güvenmeyeceğiz diyelim ki yağışlar kesildiği an hızlı bir şekilde azalacaktır” dedi.

Haber Kaynak : İHA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

HPV AŞISI VE DİYABET SENSÖRÜ PROJELERİ ÖDÜL GETİRDİ: TÜRKİYE KALİTE DERNEĞİ’NDEN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE ÖDÜL

Mamak’ta Emekle Dokunan 1 Mayıs

TÜRKİYE’DE BİR İLK: ABB ŞİMDİ DE SOSYAL DESTEK ALAN ASGARİ ÜCRETLİ VE EMEKLİLERİN SAĞLIK KATILIM PAYLARINI ÖDÜYOR: 4 BİN 107 VATANDAŞA TOPLAM 418 BİN 195 TL ÖDEME YAPILDI

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ GENÇLERE EMANET EDİLDİ

Tahtalı Göleti (Kocaeli) Sportif Doğa Yürüyüşü

Çankaya Belediyesi'nden "ÇABUK" Hareket

Adnan Menderes Bulvarı’ndaki Trafik Rahatlayacak

KÂĞITHANE’DE YEŞİL ALANLARDA BAKIM ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Keçiören Belediyesi`nden öğrencilere motivasyon gezisi

İçinde Telefon ve Para Olan Çantasını Yanlışlıkla Çöpe Attı

Esenyalı (Fatih) 5296 Ada 13 Parsel Taşınmaz Mal Satış İlanı

ATATÜRK BULVARI UNESCO GEÇİCİ MİRAS LİSTESİNDE!

Eyüpsultan’da dilencinin üzerinden kuyumcu dükkanı çıktı

Başkan Şahin Muhtarlarla Akşam Yemeğinde Bir Araya Geldi

Mamak’ta Livane Korosu’ndan Türkü Ziyafeti

Eyüpsultan’da park ve yeşil alanlara bahar bakımı

Eyüpsultan’da çocuklara büyük hediye: 4 yeni çocuk etkinlik merkezi hizmete açıldı!

İlk Yarının Lideri: Çankaya Belediyesi GESK

6. Geleneksel Pendik Kaykay, Paten ve Scooter Yarışları

SANAT AKADEMİSİ RESİM BÖLÜMÜ’NDE EĞİTİM ALACAK GENÇ YETENEKLER AÇIKLANDI

EL BATTANİ UZAY EVİ'NDE ÇOCUKLAR UZAYIN SIRLARINI KEŞFEDİYOR

Masal Parkı 2025 Mayıs Ayı Etkinlik Takvimi

Bağcılar’da Afetlere Karşı Örnek Yatırım

KÂĞITHANE'DE MİLLET KIRAATHANELERİ GENÇLERLE DOLUP TAŞIYOR

İPEK YOLU TURİZM KORİDORU İÇİN İLK ADIM GÖYNÜK’TE ATILDI

Bağcılarlı Sporculardan Büyük Başarı

Pet Şişelerle Yeni Meyve Ağaçları Yetişecek

ABB’DEN SAĞLIK İÇİN HAREKET ET GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ABB KIRSAL DESTEKLERİNE DEVAM EDİYOR: 668 ARI ÜRETİCİSİNE 65 BİN 840 KİLOGRAM ARI YEMİ DAĞITILDI

BASIN AÇIKLAMASI

Yükleniyor