Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı" açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı" açılışına katıldı

BİLİM VE TEKNOLOJİ 2.02.2023 14:38:03 0
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Dışarıdaki Türkiye düşmanları, ülkemizin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmasını ne kadar istemiyorsa, 6’lı masa da o kadar istemiyor. Masalarının gizli ortağı; FETÖ’sü PKK’sı ve bunların efendileri Türkiye’nin tam bağımsız olmasını ne kadar istemiyorsa 6’lı masa da o kadar istemiyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Bilim Üniversitesinin düzenlendiği "5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı" açılış törenine katıldı. Törene Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar ile Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Tören, piyano resitali ve tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, sözlerine Ankara’nın en büyük teknoloji fuarı; 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nın hayırlı olmasını dileyerek başladı. Teknolojik dönüşümün vatandaşların, iş insanların ve karar alıcıların proaktif bir şekilde uyum sağlamaları gereken dinamik bir süreç olduğunu ifade eden Oktay, "Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri kişi başına kullanılan bilgi miktarından akıllı cihaz kullanım oranlarına, genişbant altyapılarının yaygınlık durumundan e-Devlet kullanıcı sayılarına kadar teknoloji odaklı parametrelerle ölçülmektedir. Özel sektör açısından ise rekabetçilik, dijitalleşmeyle sağlanan azalan maliyetler, hızlanan network imkânları, yeni müşteri ve pazarlara daha kolay erişim gibi avantajlarla mümkündür. Pricewaterhouse Coopers’ın araştırmasına göre bulut bilişim gibi çığır açan teknolojilerin 2030’da küresel ekonomiye yaklaşık 16 trilyon dolar katkı yapması öngörülüyor. Dağıtılmış Bulut teknolojisi, dijital ikiz, manyetik levitasyon teknolojileri, Web 3, wi-fi 6, yeşil hidrojen, sentetik biyoloji ve dijital tarım gibi uygulamalar hepimizin gündemindedir. Ayrıca nesnelerin internetinden (IOT) davranışların internetine (IOB) geçiş, makine öğrenmesine insan faktörünün eklenmesi, mikrodalga fonetikler ve kuantum sensörlerin gündelik hayatın bir parçası olması bekleniyor" diye konuştu.

"Her yıl teknolojide tam bağımsız Türkiye ahdimizi yeniliyoruz"
Teknolojiyle dönüşen dünyada verimliliği artırmak ancak geleceğin de ötesini görebilen politikalarla, yenilikçi ve kapsayıcı bir yönetim anlayışıyla sağlanabileceğini belirten Oktay, "Biz Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız liderliğinde ‘yüksek katma değerli yapısal dönüşüm’ ve ‘sürdürülebilir ekonomik büyüme’ hedefimizi ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi’ vizyonuyla hayata geçiriyoruz. Vizyonumuzun alt eksenleri ise; sanayide verimlilik artışı, dijital dönüşüm ve bölgesel kalkınmadan oluşuyor. Yapay zekâ, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, robotik, siber güvenlik ve sensör teknolojileri gibi alanları ‘geliştirilmesi öncelikli kritik teknoloji alanları olarak belirledik, bu alandaki girişim ve icatları öncelikli olarak destekliyoruz. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda her yıl bu üç eksende ülkemizin geldiği noktanın somut nişanelerine bir kez daha şahitlik ediyoruz. Bir tarafta yerli milli savunma sanayi projelerimiz ve Ar-Ge’de öncü üniversitelerimizin çalışmaları, bir tarafta gurur vesilesi bilişim sektörümüz ve geleceğe umutla baktığımız enerji projelerimiz var. Yine tasarımıyla, üretimiyle çevik dönüşüme öncülük eden girişimler, babayiğit iş dünyamız buradalar. Fuarın teması ‘gelecek için teknoloji’ mottosunun canlı sembolleri; startup sahibi gençlerimiz fuarda yerlerini almış durumda. Tıpkı TEKNOFEST’de olduğu gibi hayallerle tasarım ve inovasyonu buluşturan bu etkinlikte her yıl teknolojide tam bağımsız Türkiye ahdimizi yeniliyoruz. Bunun için de ‘aferin’ bekleyen Türkiye yok" şeklinde konuştu.

"Yerli otomobilimiz TOGG, 2023 Mart ayında yollarda olacak"
Türkiye Yüzyılı’na ilerlerken teknoloji odaklı projelerin birer birer hayata geçirerek altyapının güçlendirdiğinin altını çizen Oktay, "Elektrikli araç piyasasında küresel marka olma hedefiyle hayata geçirilen ve nesnelerin interneti altyapısına sahip olan yerli otomobilimiz TOGG, 2023 Mart ayında yollarda olacak. Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat-6A’nın üretim ve entegrasyon faaliyetlerini tamamladık. 2023 yılında yörüngesine de fırlatacağız. İlk milli gözlem uydusu İmece’nin uçuş modelinin testlerine başladık. Bu uydumuz da 2023’te yörüngesinde olacak. Başta KOBİ’ler olmak üzere imalat sanayi işletmelerinin verimlilik artışlarına önemli katkılar sunan Model Fabrikaları 2023 yılı sonuna kadar Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Samsun, Trabzon ve Malatya illerinde de kuracağız.
Yeni nesil süper bilgisayarımız TRUBA’nın yer alacağı yeni veri merkezimizi 2023 yılında Ankara’da açıyoruz. Böylece ülkemizde yapay zekâ alanında yapılacak çalışmalarda kapasitemiz tam 5 kat artacak. Savunma sanayi altyapımız sağlık teknolojilerini, lojistik altyapımız e-ticareti, otomotiv sektörün bilişim ve otonom sektörleri ve temiz enerji altyapılarını besledikçe katma değeri yüksek üretim kapasitemiz daha da artacak. 2023 yılında teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılında elektrikli araçlar için kamuya açık hızlı şarj istasyonu sayısını 2 bin 500’e, soket sayısını da 5 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Coğrafi Bilgi Sistemleri altyapımızla devletin elinde bulunan toprak ve harita bilgisini tapu ve kadastro, verimli tarım uygulamaları, gayrimenkul işlemleri ve yerli navigasyon geliştirme çalışmaları için kullanıma açmış durumdayız; sistemi en etkin hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital devlet çalışmaları sayesinde kamunun elinde bulunan büyük veriyi karar destek mekanizmalarında kullanmak için adımlar atıyoruz. 2030 yılında dijital ekonominin 30 milyon hacme ulaşmasını bekliyoruz. Şimdi elde ettiğimiz verinin hamallığını yapma zamanı değil, verileri işleme zamanıdır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına işte böyle bir know-how, azim ve dahasını yapacak olmanın heyecanıyla giriyoruz. Türkiye Yüzyılı’nı dijitalleşmeyle, milli teknolojiyle ve inovasyonla yükselteceğiz. Verimlilik artışıyla güçlendirilmiş bir ekonomik model ile 2053 ve 2071’e daha güçlü bir Türkiye taşıyacağız" diye konuştu.

"Türkiye Yüzyılı teknolojide öncü ve tam bağımsız Türkiye’nin yüzyılı olacaktır"
Siyasi geçmişe bakıldığında Türkiye’de teknolojiye dair ne varsa çoğunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirildiğini vurgulayan Oktay, "Ülkemize kazandırdığımız eserlerde de öncü teknolojileri kullanmaya her zaman özen gösterdik. Bizim yüzümüz daima geleceğe, ilerlemeye, dönüşüme dönüktür. Bu sayede bugün siber vatanda egemenliği, milli uzay programımızı, yeşil büyümeyi hayata geçirebiliyoruz. Muhalefetteki kafaya kalsaydı, bugün ne çığır açan teknolojiler arasında gösterilen yerli-milli ürünlerimiz ne de dünyaya uyum sağlayabilen bir üretim yapımız olurdu. Görünen o ki Türkiye’nin tarım teknolojisi, yenilenebilir enerji altyapısı yatırımlarıyla birlikte nükleer enerji yatırımları, savunma sanayisi 6 artı 1’lik masa için tehdit oluşturuyor.
Yunanistan KIZILELMA’dan ne kadar çekiniyorsa bunlar da o kadar çekiniyor. Dışarıdaki Türkiye düşmanları, ülkemizin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmasını ne kadar istemiyorsa, 6’lı masa da o kadar istemiyor. Masalarının gizli ortağı; FETÖ’sü PKK’sı ve bunların efendileri Türkiye’nin tam bağımsız olmasını ne kadar istemiyorsa 6’lı masa da o kadar istemiyor. Türkiye’nin bu kadar yaptıklarını tırnak içerisinde söylüyorum ‘andu’ yapacağız. Biraz zor yaparsınız. Biz ne bunların gerici zihniyetine bakarız ne de ülkemiz üzerinde oynanmaya çalışılan oyunlara müsaade ederiz. İthal danışmanlara da kiralık akıl hocalarına da ihtiyacımız yok. Türkiye artık yüksek teknolojili ürünlerin pazarı değil tasarımcısı, üreticisidir. İşte üretken gençlerimiz, parlak mühendislerimiz, değer katan girişimcilerimiz burada. Şimdi sizleri, kendinizi ve ülkemize teknolojide asırlık ilerlemeleri kazandıran herkesi hep birlikte alkışlayalım. Biz başkasından alkış beklemeyiz. En çok da Milli Teknoloji Hamlesi şiarıyla 81 ilimizi birer teknoloji üssüne çeviren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı, inovatif Türkiye’nin liderini alkışlıyoruz. Bize dışarıdan değil, içeriden alkışın gereği vardır. İşte gördüğümüz bu şevk ve heyecanla Türkiye Yüzyılı teknolojide öncü ve tam bağımsız Türkiye’nin yüzyılı olacaktır" açıklamasında bulundu.
Törende, Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan plaket aldı.

Haber Kaynak : İHA

THY Euroleague: Fenerbahçe Beko: 109 - Maccabi Playtika: 74

Usta sanatçı Ayla Algan hayatını kaybetti

Türkiye’nin insanlı ilk uzay yolculuğunun saati açıklandı

WinterLeague yıldızları ağırlayacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Galatasaray, Konyaspor maçı hazırlıklarına başladı

Maharetli ellerde ney olan kamış; 5 bin ile 30 bin TL arasında alıcı buluyor

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Beşiktaş, Kasımpaşa maçı hazırlıklarını tamamladı

Sultanbeyli’de yangın çıkan Kur’an kursu ile ilgili açıklama

Sunucu Ahmet Çakar ifade vermek üzere adliyede

Kadıköy’de öğrenci taşıyan okul servisinin kaçırılma anı kamerada

Ödüllü oyun Timsah Ateşi 14 Ocakta İstanbul’da sahnelenecek

Sincan’da ‘Hürriyet Millet Kıraathanesi’ hizmete açıldı

Gaziosmapaşa’da marketlerde fiyat ve etiket denetimi

Mamak’ta vatandaşlar ücretsiz buz pateni keyfi yaşıyor

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Sarıyer’de lüks villada çıkan yangın paniğe neden oldu

Tır dorsesine çarpan araç alev aldı: 1 ölü

Kozan Belediyesi, İstanbul’da tonlarca narenciye dağıttı

Fenerbahçe, İstanbulspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Kadıköy’de öğrenci taşıyan okul servisi kaçırıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden e-sporculara destek

Sinan Gümüş, Eyüpspor’da

Çamlıdere Barajı’ndan su taşıyan ana isale hattı yenileniyor

Seçmen listeleri muhtarlıklara asıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

Pendik’te avukattan şiddet skandalı: Eşini ve ailesini darp etti

Hayatını kaybeden Filistinli kanser hastası Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı

Beylikdüzü’nde feci kaza: Babasının gözü önünde çocuğa araba çarptı

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13