ÜSKÜDAR-SULTANBEYLİ ARASI 50 DAKİKA OLACAK

ÜSKÜDAR-SULTANBEYLİ ARASI 50 DAKİKA OLACAK

BELEDIYE365 9.07.2025 13:43:03 0
ÜSKÜDAR-SULTANBEYLİ ARASI 50 DAKİKA OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un doğu aksındaki ulaşımını güçlendirecek Çekmeköy–Sancaktepe–Sultanbeyli Metro Hattı’nda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Samandıra Merkez ile Sultanbeyli arasındaki 2. etapta fiziksel ilerleme %90 seviyesine ulaştı. Üsküdar’dan Sultanbeyli’ye 50 dakikada yolculuk yapılmasını sağlayacak hattın 2026 yılı başında yolculu işletmeye alınması planlanıyor.

Üsküdar–Ümraniye–Çekmeköy Metro Hattı’nın devamı niteliğinde olan hattın Sultanbeyli etabının tamamlanmasıyla birlikte Üsküdar’dan Sultanbeyli’ye kesintisiz metro ulaşımı sağlanacak. Böylece iki ilçe arasındaki yolculuk süresi 50 dakikaya inecek. Toplam uzunluğu 10,9 kilometre olan hattın ilk etabı olan Çekmeköy–Samandıra Merkez arasındaki 6,5 kilometrelik kesim, 4 istasyonla birlikte 16 Mart 2024 tarihinde hizmete alınmıştı. İkinci etapta ise Sancaktepe Şehir Hastanesi, Veysel Karani, Hasanpaşa ve Sultanbeyli istasyonları yer alıyor.

SAATTE YAKLAŞIK 65 BİN YOLCU TAŞINACAK

Hat, 140 metrelik 6’lı tren dizileri ve 90 saniyede bir araç sıklığıyla çalışacak kapasitede olacak. Tam kapasite işletme halinde saatte 64.800 yolcu taşınabilecek. Bölge ihtiyaçları dikkate alınarak istasyonlarda toplumsal hizmet odaklı alanlar da planlandı. Sancaktepe Şehir Hastanesi İstasyonu’nda Çocuk Oyun ve Eğlence Merkezi ile Çocuk Parkı, Veysel Karani İstasyonu’nda ise “Yuvamız İstanbul” kreşi yapılacak.

ENTEGRASYON NOKTALARI

Çekmeköy–Sancaktepe–Sultanbeyli Metro Hattı;

·      Dudullu istasyonunda (M8) Dudullu-Bostancı Metro Hattı ile,

·      Çarşı istasyonunda (M12) Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı ile

·      Altunizade istasyonunda Metrobüs ile,

·      Üsküdar’da Marmaray ve Şehir Hatları ile entegrasyona sahip.

PROJE HİKAYESİ

Projenin sözleşmesi 14 Nisan 2017 tarihinde imzalanarak, 28 Nisan 2017’de yer teslimi yapıldı ve çalışmalara başlandı. Ancak yaşanan finansal ve tasarımsal sorunlar nedeniyle proje yalnızca %4 oranında ilerleyebildi ve durduruldu. 2019 yılında sağlanan yeni finansmanla birlikte, 7 Ocak 2020 tarihinde çalışmalar yeniden başlatıldı. Bu süreçte, tasarım ve yer tahsisi gibi sorunlar eş zamanlı olarak çözülerek uygun alanlarda imalatlara geçildi.

“FİNANSAL KAYNAKLAR SAĞLANAMADIĞI İÇİN HİÇ BAŞLANMAMIŞ BİR HATTI”

Projeye yönelik bilgiler veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, “Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy’ün devamı olan Sultanbeyli’ye yaklaşık 11 kilometrelik hattın ihalesi 2017’de yapılmış ancak ufak tefek % 2-4 mertebesinde dediğimiz imalatlarla yine aynı yıl içerisinde durdurulmuş. Daha sonra da bu hat yeniden başlatılmak istense de finansal kaynaklar sağlanamadığı için hiç başlanmamış bir hattı. 2019’da ilk etapta kısmi bir finans bulundu ve o kısmi finansta hattın belli bir kısmında yoğunlaşıldı ve bunun sonucunda da 16 Mart 2024’te Samandıra Merkez’e kadar olan kısmını açtık. Şu an Üsküdar’dan kalkan bir tren hiç kesintisiz Samandıra Merkez’e kadar gelebiliyor” dedi.

“ÇALIŞMALARIMIZIN ÖNEMLİ BİR KISMINI ÖZ KAYNAKTAN DEVAM ETTİRDİK”

“Hattın aslında son noktası olan Sultanbeyli’ye kadar olan kısmında da çalışmalarımızı hiç durdurmadık ve şimdi de artık hattımızın son istasyonu olan Sultanbeyli’ye geldik” diyen Alpkökin, “Proje şu an yüzde 90’ları geçti. Çalışmalarımız devam ediyor. Hattımıza bugüne kadar 400 Milyon Euro’nun üzerinde ödemeler yapıldı. Kredi onay süreçlerinde bazı gecikmeler oldu ama hattımızı hiç durdurmadık. Hatta önemli bir kısmını öz kaynaktan devam ettirdik. En sonunda hattımızın kredi onayı da geldi ve birkaç ay içerisinde hattımıza kredi de tanımlanacak ve böylelikle giderek artan bir ivmeyle çalışmalarımıza hız katarak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 


İstanbul,İstanbul Belediyesi
belediye365.com

Atatürk, Keçiören'de vefatının 87. yılında anıldı

Mamak'ta Atatürk 87. Ölüm Yıldönümünde Törenle Anıldı

Mamak Belediye Başkanı Şahin'den 10 Kasım Mesajı

Eyüpsultan'da Turizm Zabıta Birimi kuruldu

Pendik'te Off-Road Yarışları Adrenalin Dolu Anlara Sahne Oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Çalışma İstasyonları'ndan 80 Bin Öğrenci Yararlandı

Mansur Yavaş'tan 10 Kasım Atatürk'ü Anma Mesajı

Ankara'da Atatürk'ü Anma Etkinlikleri Başlıyor

Ankara Çocuk Meclisi 30. Dönemine Mazbata Töreniyle Başladı

MİLLİ MATEMİN 87 YILI

İBB, BALAT SPOR TESİSLERİ’Nİ BAŞTAN AŞAĞI YENİLEDİ

2. Geleneksel Serhat İlleri Yemek Yarışması'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Mamak Belediye Başkanı Şahin, 10 Kasım'da Makbule Atadan'ın Kabrini Ziyaret Etti

Eyüpsultan'da Emekliler Lokali Hafıza Kafe hizmete açıldı

Kâğıthane'de Kış Spor Okulları 22 Branşta Eğitim Veriyor

Bağcılar'da Nurullah Genç Etüt Merkezi ve Kütüphanesi Açıldı

Kâğıthane Belediyesi Kızılötesi Teknoloji ile Yol Bakımını Modernleştiriyor

Ayazma Camii ve Külliyesi Kâğıthane'de Hizmete Hazırlanıyor

ASKİ Spor Çin'de Düzenlenen Dünya Taekwondo Şampiyonası'ndan 2 Altın Madalya ile Döndü

Türbe Dede Pilavı Geleneği 102. Yılında Coşkuyla Kutlandı

Abdurrahman Aksoy'un İstanbul Temalı Resim Sergisi Açıldı

İBB’DEN ARA TATİLDE EĞLENCELİ ETKİNLİK ŞÖLENİ

Mamak Belediye Başkanı Şahin'in Çorum Ziyareti

Kartal Belediyesi'nde Deprem Tatbikatı Gerçekleştirildi

Kâğıthane'de Yeşil Dönüşüm: 6 Yılda 50 Bin Ağaç ve 1 Milyon m² Yeşil Alan

Küçükçekmece Belediyesi Personeline Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi

Pendik Belediyesi Evde Refakat Hizmeti İhalesi Duyurusu

Polatlı Fatih Sultan Mehmet Kültür Merkezi'nin İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

Kartal'da Çocuklar İçin Bilim ve Teknoloji Atölyeleri Başlıyor

Kartal'da "Yağmurdan Sonra" Kitabının Tanıtımı Gerçekleştirildi

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7