Keçiören Belediyesi tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında seminer düzenlendi. Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programa Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan ve eşi Filiz Özarslan ev sahipliği yaptı. Başkan Özarslan ve eşi, 'Yaşama Dokun Perdesi'ne kadına yönelik şiddetle mücadelenin sembol rengi turuncu boya ile el izi bırakarak farkındalık mesajı verdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programa; CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Figen Gündoğdu, CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayça Çağlar Uzundağ, CHP Keçiören İlçe Kadın Kolları Başkanı Birsen Çakıcı, Keçiören Belediye Başkan Danışmanı İlahiyatçı Yazar Ayşe Sucu, Atatürkçü Düşünce Derneği Keçiören Şube Başkanı Halime Şentürk, CHP Keçiören İlçe Başkanı Görkem Cevahir Yıldırım, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, STK ve dernek temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, kadına verilen değerin Türk ve İslam tarihindeki güçlü örneklerle açıkça görüldüğünü belirtti. Özarslan, "Tarihe baktığımızda Dede Korkut'un divanında kadınlar yer almış; İslam tarihinde ise Peygamber Efendimiz'in kadınlara yönelik örnek davranışlarını görüyoruz. Atatürk'e baktığımızda da kadınların hem sosyal hayatta hem siyasette ön plana çıkarıldığını görüyoruz" dedi.
Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan'ın eşi Filiz Özarslan, kadınların her alanda desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bugün burada insanlığın en acı gerçeklerinden birine dur demek, sesi kısılan kadınların sesi olmak için buluştuk. Şiddetin olduğu hiçbir ev tam, hiçbir sokak huzurlu, hiçbir toplum güçlü değildir. Bu yüzden bugün yalnızca bir mücadele günü değil, bir vicdan çağrısıdır" ifadelerini kullandı.
CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Figen Gündoğdu, kadına yönelik şiddetle mücadelenin yalnızca kadınların omuzlarına bırakılamayacağını belirterek, "Kadına yönelik şiddetle mücadelede erkeklerin de en az kadınlar kadar dahil olması gerekiyor; erkekler olmadan bu mücadelede başarı elde edemiyoruz" dedi.
CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayça Çağlar Uzundağ, kadına yönelik şiddetle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirterek, "Kadın cinayetleri kader değildir; durdurulabilir. Kadına yönelik şiddet eşitsizlikten beslenir. Eşit olmayanın söz hakkı, güvenliği ve hayatı korunmaz. Gerçek mücadele, eşitliği devlet politikası haline getirdiğimizde mümkün olur" şeklinde konuştu.
CHP Keçiören Kadın Kolları İlçe Başkanı Birsen Çakıcı, kadına yönelik şiddetin yalnızca kadınların değil tüm toplumun ortak sorunu olduğunun altını çizerek, "Bu sorunu sadece bir hafta değil, yılın her günü bir sorun olarak kabul edecek ve çözüm üretmek için uğraşacağız" dedi.
Atatürkçü Düşünce Derneği Keçiören Şube Başkanı Halime Şentürk, kadına yönelik şiddetin fiziksel saldırıyla sınırlı olmayan derin bir toplumsal yara olduğunu belirterek, "Bugün burada bu yarayı görmezden gelmeyeceğimizi, şiddetin hiçbir bahanesi olamayacağını haykırmak için toplandık" ifadelerini kullandı.
Keçiören Belediye Başkan Danışmanı İlahiyatçı Yazar Ayşe Sucu, "Kadına yönelik şiddet ve daha birçok konunun temelinde ahlak yatar. Göçebe Türk kültüründe de kadın her şeyin merkezinde yer alır. Kültürümüze sahip çıkarsak şiddetin tutunacağı bir zemin kalmayacaktır" dedi.
Seminerde, kadına yönelik şiddetin tanımı, çeşitleri ve toplumsal etkileri psikolog ve sosyologlar tarafından kapsamlı biçimde ele alındı. Katılımcılara şiddetten korunma yöntemleri, riskleri azaltma adımları ve başvurabilecekleri destek kurumları hakkında bilgiler verildi. Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Rabia Çakmak da, 6284 Sayılı Kanun kapsamında kadınların sahip olduğu hakları anlatarak, bu hakların bilinmesi ve gerektiğinde kullanılması gerektiğini vurguladı.
Etkinlik sonunda çekilen hatıra fotoğrafının ardından Başkan Mesut Özarslan ve eşi Filiz Özarslan, 'Yaşama Dokun Perdesi'ne turuncu boya ile el izi bıraktı. Diğer katılımcılar da turuncu boya ile perdeye el izi bırakarak kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık mesajı verdiler.