BİSİKLET PAYLAŞIMINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

BİSİKLET PAYLAŞIMINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

BELEDIYE365 27.08.2025 23:11:43 0
BİSİKLET PAYLAŞIMINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bisiklet kullanımını artırmak ve mikro mobiliteyi güçlendirmek amacıyla yeni nesil bisiklet paylaşım sistemi için hazırlıklarını tamamladı. Otobüs öncelikli şeritlerden büyük metro projelerine kadar uzanan geniş ulaşım vizyonunun parçası olan bu sistem, hem kent içi toplu ulaşımı besleyecek hem de İstanbul’un çevreci ulaşım hedeflerine katkı sağlayacak. Hem de önceki uygulamadan farklı olarak kamuya herhangi bir maddi yük getirmeyecek.

ESKİ SİSTEM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ KAYBETTİ

İSBİKE, 2017 yılında 300 istasyon ve 3.000 bisikletle hizmete başlamıştı. Ancak geçen yıllar içinde bisikletlerin büyük bölümü ömrünü doldurdu; yaklaşık 2.000 bisiklet hurdaya ayrıldı, gasp edildi veya çalındı. Kalan bisikletler ise yüksek bakım-onarım maliyetleri çıkarıyor. 2024–2025 döneminde sadece mevcut 1.250 bisikletin bakım maliyeti 88 milyon TL’ye ulaştı.

Mevcut sistemin kioskları da eski teknolojiye sahip olduğundan günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kaldı. Bu nedenle İBB, sürdürülebilir, teknolojik ve maliyetsiz bir modele geçme kararı aldı.

YENİ MODEL: ELEKTRİKLİ, TEKNOLOJİK, GELİR GETİREN

Dünya kentlerindeki örnekler dikkate alınarak, elektrik destekli bisikletlerin kullanılacağı ve istasyonsuz işletme modeline geçileceği yeni sistem için yönetmelik düzenlemeleri yapıldı. İBB Meclisi, 17 Temmuz 2025’te “Paylaşımlı Bisiklet Yönetmeliği Revizyonu”nu onayladı. Süreç, ilgili Bakanlıklar nezdinde devam ediyor.

Yeni sistemin en önemli özellikleri şunlar olacak:

•          Elektrikli bisikletler: İlk etapta 4.000 bisiklet hizmete girecek.

•          Maliyet yükü yok: Yatırım ve bakım-onarım işletmeler tarafından yapılacak, İBB bütçesine yük getirmeyecek.

•          Gelir modeli: İBB işletmelerin aldığı lisanstan gelir elde edecek

•          Yüksek teknoloji: Uygulama üzerinden kullanım, coğrafi çitleme ile güvenli park, hırsızlığa karşı korunaklı sistemler.

•          Kent estetiği: Yeni park alanları İstanbul’un dokusuna uygun biçimde tasarlanacak.

TOPLU ULAŞIMI BESLEYECEK

Bisiklet paylaşım sistemi, toplu ulaşım zincirinin ilk halkası olan mikro mobiliteyi güçlendirecek. Kullanıcılar metro, metrobüs ve tramvay hatlarına kolay erişim sağlayabilecek. Bazı bölgelerde bisiklet parkları doğrudan aktarma istasyonu olarak tasarlanacak.

PELİN ALPKÖKİN: “ULAŞIMI MİKRO MOBİLİTEDEN MEGA YATIRIMLARA KADAR BÜTÜNCÜL YÖNETİYORUZ”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr.Pelin Alpkökin, yeni döneme dair vizyonu şu sözlerle özetledi:

“Bisiklet kullanımını artırmaya yönelik çalışmalarımız, otobüs öncelikli şeritlerden büyük metro projelerine kadar uzanan geniş bir yelpazenin parçasıdır. Ulaşımı yönetmek, mikro mobiliteden mega yatırımlara kadar bütüncül bir süreçtir. Bu nedenle bisiklet, hem mikro mobilite vizyonumuzun önemli bir parçası hem de hayalimizdeki tarihi yarımada ve Taksim, Kadıköy, Moda gibi kent dokusuna sahip bölgelerde yayayı ve bisikleti önceliklendirme amacımızın somut göstergesidir. Vizyonumuzu modern teknoloji ve halkımızın güncel taleplerini dikkate alarak yeni bir sayfa açıyoruz.”

Alpkökin, mevcut sistemin artık teknolojik ve mühendislik açısından günümüzden uzak kaldığını hatırlatarak şunları ekledi:

“Sistem ilk olarak 2017’de yaklaşık 3 bin bisikletle başlamıştı. Ancak zamanla bisikletlerin büyük bölümü ömrünü doldurdu; bir kısmı gasp edildi veya çalındı. Bugün kullanılan yaklaşık 1.200 bisikletin de ekonomik ömürleri sona ermek üzere. Bu nedenle yeni bir çalışma başlattık. ‘Paylaşımlı bisiklet yönergesi’ hazırladık, yerli ve yabancı lisans firmalarıyla görüştük. Yeni modelde şehrin estetiğine uygun park alanları, yüksek teknoloji ve elektrikli bisikletler olacak. Üstelik bu sistem İBB’ye mali yük getirmeyecek, aksine işletmelerin aldığı lisanstan gelir sağlayacak.”

Yeni sistemin uluslararası örneklerle uyumlu olacağını vurgulayan Alpkökin, şu bilgileri verdi:

“Elektrikli bisikletler kullanılacak, bakım ve onarım tamamen firmaların sorumluluğunda olacak. Kullanıcılar aplikasyon üzerinden sisteme erişebilecek ve bisiklet parkları yenilenecek. İlk etapta 4 bin bisiklet hizmete başlayacak. Bu bisikletler, İstanbullulara, öğrencilere, misafirlere ve turistlere pratik bir ulaşım alternatifi sunacak.”

İSTANBUL’UN KARBON NÖTR 2050 VİZYONUNA KATKI

Yeni bisiklet paylaşım sistemi, İstanbul’un karbon nötr 2050 vizyonu doğrultusunda çevreci, çağdaş ve sürdürülebilir bir ulaşım alternatifi sunacak. İstanbullulara, öğrencilere, misafirlere ve turistlere daha pratik, hızlı ve güvenli bir kent içi ulaşım deneyimi kazandıracak.

Video Linki: https://we.tl/t-DeFBxW0Oji


İstanbul,İstanbul Belediyesi
belediye365.com

Zafer Yolunda Ayak Tenisi Turnuvası

ABB’DEN ÇOCUKLARA ÖZEL ÜCRETSİZ OYUN ODALARI

BİSİKLET PAYLAŞIMINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

METRO İSTANBUL YAZ OKULU 4. DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

Keçiörenliler yaz konserleriyle stres atıyor

Keçiören’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu Ceza konseriyle kutlanacak

İslambey ÇEM açılış için gün sayıyor

4. ULUSLARARASI HALK OYUNLARI FESTİVALİ KARTAL’DA BAŞLIYOR

KAĞITHANE'YE MODERN EĞİTİM KAMPÜSLERİ GELİYOR

Yağmur suyu kanalları ve mazgallarda yoğun temizlik

KAĞITHANE'YE 50 BİN AĞAÇ VE 1 MİLYON M2 YEŞİL ALAN KAZANDIRILDI

Pendik 5. Kahve Festivali Başlıyor

ENGELLİ BİREYLER KÂĞITHANE’DE SOSYAL VE SANATSAL BECERİLERİNİ GELİŞTİRİYOR

EGO’DAN YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖNCESİ YOĞUN HAZIRLIK

ABB’DEN ZAFER BAYRAMI’NA SANAT DOLU KUTLAMA: 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI BAŞKENT’TE COŞKUYLA KUTLANACAK

İBB YURTLARI’NA BAŞVURULAR BAŞLIYOR

ÇÖLYAK HASTALARINA ÖZEL GLÜTENSİZ TESİS

Keçiören’de yaz konserleri coşkusu yaşanıyor

Keçiören Belediyesi’nden aile bağlarını güçlendiren eğitim semineri

Mamak Belediyesi’nden 30 Ağustos’a Özel Film Gösterimi

Eyüpsultan Belediyesi’nden yeni eğitim yılı öncesi kapsamlı okul temizliği

BASIN DUYURUSU

KARTAL BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU SONA ERDİ

Başkan Yıldız’dan Gençlere Müjdeler

Kütüphaneler yeni döneme hazırlanıyor

MANSUR YAVAŞ “MONDROS LİMANI’NDAN SAKARYA NEHRİ’NE” KONFERANSINA KATILDI

ANKARA BÜYÜKŞEHİR’DEN BİN ÇOCUK İÇİN SÜNNET ŞÖLENİ

ABB, HALI SAHA VE SPOR KOMPLEKSLERİYLE AMATÖR FUTBOLUN YANINDA: BATIKENT VE OVACIK SPOR KÖYLERİ ÇOK YAKINDA AÇILIYOR

ABB İLE ADIM ADIM BAŞKENT TOPRAKLARINDA SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ 104. YILINDA REKOR KATILIMLA TARİHİ YOLCULUK

M1 METRO HATTININ VİYADÜKLERİ DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 3 3 0 0 10 9
2.Trabzonspor 3 3 0 0 3 9
3.Göztepe 3 2 0 1 5 7
4.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Antalyaspor 3 2 1 0 1 6
7.Fenerbahçe 2 1 0 1 2 4
8.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
9.Eyüpspor 3 1 2 0 -3 3
10.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -5 3
11.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
12.Alanyaspor 2 0 1 1 -1 1
13.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
14.Kayserispor 2 0 1 1 -4 1
15.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
16.Gençlerbirliği 3 0 3 0 -3 0
17.Kocaelispor 3 0 3 0 -4 0
18.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0