Ankara'da AB Destekli Projeyle İklim Dirençli Tarım ve Sel Riskleri Azaltılacak
Ankara Büyükşehir Belediyesi, AB'den 720 bin euro hibe alarak Haymana'da sel riskli alanları tarıma kazandıracak ve kesme çiçek üretim merkezi kurulmasını hedefliyor.
“Ankara’da Kırsal Uyum için İklim Dirençli Tarım ve Sel Taşkın Risklerinin Azaltılması” projesiyle çevre dostu tarım uygulamaları hayata geçirilecek; sel ve taşkın riski taşıyan alanlar tarımsal üretime kazandırılarak ekonomiye katkı sağlanacak.
Haymana ilçesinde hayata geçirilecek projeyle Ankara’nın kesme çiçek üretim merkezi haline gelmesi hedefleniyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı güçlendiren ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi odağına alan projelerine devam ediyor.
Belediye, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı” kapsamında 720 bin euro hibe almaya hak kazandı.
Afet Alanları Tarım Arazisine Dönüştürülecek
Haymana ilçesinde hayata geçirilecek “Ankara’da Kırsal Uyum için İklim Dirençli Tarım ve Sel Taşkın Risklerinin Azaltılması” projesi ile iklim değişikliği ile mücadele kapsamında afet alanlarının ıslahı, bu alanların tarım arazisine çevrilmesi ve üretim amaçlı istihdama açılması hedefleniyor.
Projenin başlatılmasına ilişkin protokol, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda düzenlenen törenle, bakanlık ile proje sahibi Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında imzalandı.
Projenin Ankara’ya hayırlı olmasını dileyen Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel, imza töreninde şu ifadeleri kullandı:
“Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen hibe programı kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, Ankara’da kırsal uyum için İklim Dirençli Tarım ve Sel Taşkın Risklerini Azaltma isimli projeyle başvuruda bulunduk ve 720 bin euro hibe kazanmış bulunmaktayız. Bu projemizle Ankara’nın Haymana ilçesinde tarımı desteklemek, afete maruz bölgeleri tarıma kazandırmak, orada teknolojiye uygun bin metrekarelik bir sera, kesme çiçek üretilen bir sera üretimini gerçekleştirmek burada kadınları istihdama katmak, kadın kooperatifleri ile iş birliği yapmak, Haymana Belediyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’miz ile birlikte bu projemizde Haymana ilçemize, Ankara’mıza hem istihdam kazandırmak hem de Ankara’yı kesme çiçek üretim ve merkezi haline getirmek için önemli bir proje. Projemizin Ankara’mıza hayırlı olmasını diliyorum.”
Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Hüseyin Şemsi Uysal ise projenin çevreci yönüne dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu projeyi Afet İşleri Daire Başkanlığı’mız ile birlikte yürütmekteyiz. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak kırsal alanda ne yapılabilir sorusuna çözüm bulmak amacıyla bu proje kapsamında, Haymana ilçemizde kırsal alanda afet bölgesinin düzenlenerek ısıtma sistemiyle yapılacak bir sera projesi uygulanacak bu projeyle ikinci defa suyun kullanımı sağlanacak. Termal otellerin çıkış suları bu proje ile kullanılacak. Bunun akabinde güneş enerjisi kullanılarak seramız tekrar ısıtılacak. Bu projemizde yenilebilir enerji kaynakları kullanarak kırsal alanda faaliyette bulunan kadın kooperatifleri ile birlikte çalışıp üretime katkıda bulunmak ve üretim desteğinde değişiklik yaratmak, katma değer oluşturmak amacıyla hazırlanmış bir projeydi. Hepimize, ilçemize ve Ankara’mıza hayırlı olmasını diliyorum.”
Aralık 2025'te Süreç Başlayacak
Haymana ilçesinde belirlenen 1000 metrekarelik sel ve taşkın riski taşıyan bir alanda, 24 Aralık 2025 itibarıyla başlayacak projeyle afet riskini azaltmaya yönelik geniş kapsamlı uygulamalar gerçekleştirilecek.
Proje kapsamında bölgede topraksız tarım teknikleri ve damlama sulama sistemi kullanılarak kesme çiçek yetiştirilecek. Jeotermal enerji kaynaklarından faydalanılarak sera ısınması sağlanırken, soğutma ve aydınlatma işlemlerinde güneş enerjisi sistemleri kullanılacak. Bunun yanı sıra, erozyonu önlemek amacıyla teraslama çalışmaları yapılacak, bitkisel tampon şeritler oluşturulacak ve derelerin ıslahı gerçekleştirilecek. Yağmur suyu hasadı sistemi kurularak sürdürülebilir su kullanımı sağlanacak.
Kadın İstihdamına Katkı
Projeyle birlikte bölgede ticari faaliyet olarak kesme çiçek yetiştirilecek. Çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin kapasitelerinin arttırılması için eğitimler verilerek kadın istihdamına katkı sağlanacak.
İlçede hayata geçirilecek projeyle Ankara’nın kesme çiçek üretim merkezi haline gelmesi hedefleniyor.
Ankara,Ankara Belediyesi
belediye365.com
Halk Ozanı Ali Kızıltuğ, Vefatının 8. Yılında Mamak'ta Düzenlenen Programla Anıldı
Keçiören'de Çocuk Gelişim Merkezi Eğitimcilerine Yönelik Eğitim Programı Düzenlendi
Mamak'ta Yeni Yıla Özel Kadın Eli El Emeği Pazarı Açıldı
Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Mamak'ta Törenle Kutlandı
Kâğıthane'de Yaşar Doğu Okulu'nda Tekli Eğitim Dönemi Başlıyor
Pendik Belediyesi, Beklenen Kar Yağışına Karşı 80 Araç ve 475 Personelle Hazır
Ankara Büyükşehir Belediyesi Bitki Evleri'nde Yeni Yıl Hazırlıkları Tamamlandı
Mansur Yavaş'tan 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Mesajı
İBB’DEN YILBAŞI İÇİN ÖZEL TEDBİRLER
Keçiören'de Kadın Emeği Yeni Yıl Pazarı Yoğun İlgi Görüyor
Mamak Belediyesi'nde Sosyal Denge Ödemesi Yüzde 120 Olarak Belirlendi
Keçiören'de Regaip Kandili, Camilerde Simit İkramı ve Dualarla İdrak Edildi
Keçiören'deki Şehit Yakınları Haymana Kaplıcaları'nda Ağırlandı
Regaip Kandili, Eyüpsultan'da Geniş Katılımla İbadet ve İkramlarla Kutlandı
Eyüpsultan'da 20 Ayda 1.873 Kişi ESKİM Aracılığıyla İşe Yerleştirildi
Mamak Belediye Başkanı Şahin'den 27 Aralık Mesajı
Kartal'da Regaip Kandili'nde Üç Camide Lokma ve Simit Dağıtımı Yapıldı
Kartal'da Yerel Basının Sorunları ve Geleceği Tartışıldı
Kartal'da Yılbaşına Özel Kadın Emeği Pazarı Açıldı
Pendik'te Velibaba Mahallesi'ne Yeni Ulaşım Hattı
Küçükçekmece Belediyesi Personeline İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
Pendik'te 172 Okula Spor Malzemesi Desteği
Ankara'da Trafik Akışını Düzenlemek İçin 35 Noktada Delinatör Çalışması Yapıldı
Küçükçekmece'de Yılbaşı Öncesi İş Yeri Denetimleri Arttı
Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Müzikal Tiyatro ile Kutlandı
Küçükçekmece'de Mevlânâ'nın Vuslat Yıldönümü İçin 'Şeb-i Arus' Programı Düzenlendi
Kartal Belediyesi Huzurevi Sakinleri İçin Yeni Yıl Etkinliği Düzenledi
Keçiören Belediyesi'nde Sosyal Denge Sözleşmesi Yenilendi
Kadın Emeği Yeni Yıl Pazarı Keçiören'de Açıldı
Keçiören Belediye Başkanı Özarslan, İncirli Mahallesi'nde Vatandaşlarla Buluştu
Yükleniyor



